Salam,
Kali ni Danie buat sambal mangga muda... hmm...dengar nama jer dah rasa nak makan... Sambal ni Danie belajar dgn Kak Zai... Mek pun pernah buat gak tapi dengan ikan masin (ikan tamban) sedap gak... yang Kak Zai nyer guna ikan bakar... sedap gak.... Hubby makan nasi dgn sambal ni jer walaupun ada lauk lain... Hubby cakap, dia memang suka sambal ni... kat sini Danie tunjukkan sekali cara2 nak membuat nyer..... :-)
Buah mempelam muda... separuh jer guna nanti.... jgn lupa buang kulit nyer -:)
Seekor ikan selar... dibakar...
Asingkan tulang ikan & isi ikan.... hati2 dengan tulang ikan tu -:)
Bahan2 untuk ditumbuk bersama ikan... 1/2 biji mempelam dicincang halus... cili padi (ikut kepedasan masing2) dan sedikit belacan...
Masukkan bahan2 tadi bersama sedikit garam (ikut kemasinan masing2) dan sedikit ajinomoto (optional) dan sedia untuk ditumbuk...
Dah selesai pun... sedia untuk dihidang dan dimakan... makan dengan nasi panas2.... lagi sedap.... Selamat mencuba... Adios!
No comments:
Post a Comment