Friday, November 15, 2013

Siakap Tiga Rasa

Sumber : dayangjck blogspot

Bahan-bahan :

1 ekor ikan siakap (letak garam kumyit & sblm goreng lumurkan dgn tepung jagung : goreng sampai masak)
1 labu bawang besar(hiris dadu)
3 biji bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut (disiat-siat)
10 biji cili padi (dihiris) *** kalau tak suka pedas kurangkan 
4 sb sos cili 
2 sb sos tomato @ sos plum
1 1/2 sb sos tiram
Hirisan nenas, epal , tomato, timun, cili benggala dsbg..

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, serai, bawang putih, bawang merah, cili padi, daun limau purut & halia sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram. Masukkan lebih air klu suka kuah banyak. Boleh tambah gula & garam kalau suka.
  3. Seterusnya masukkan tomato, nanas, timun, epal & cili benggala. 
  4. Setelah masak, angkat & tuangkan kuah tadi ke atas ikan yang sudah digoreng tadi. 
  5. Hidangkan.



No comments:

Post a Comment