Monday, July 27, 2009

Phat Phet

Salam,

Kali ni Danie masak Phat Phet untuk makan tengahari, kebetulan hubby pun ada kat umah... Mungkin tak ramai yang tahu pasal masakan phat phet ni... Danie cite sikit lah... masakan ni sebenarnya asal dari Thailand... Best sangat makan dengan nasi panas2... Danie tahu masakan ni pun dari arwah abang ipar Danie... arwah dulu memang suka masak... kalau arwaah masak phat phet ni, arwah suka masak pedas2... baru best kata nyer... sejak tu Danie pun suka makan phat phet ni tapi Danie kurangkan sikit pedas nyer... Bila dah kawin & Danie masak phat phet ni, hubby pun suka & gemar dgn masakan ni... Selain dari ikan phat phet jugak sedap dimasak dgn daging & ayam (klu daging & ayam tak perlu goreng dulu) ... dah panjang lebar rasa nyer cite pasal phat phet ni... ini pulak Danie sertakan resepi nyer......

Bahan A (utk di kisar)
Bawang putih
Bawang merah / bawang besar
Kunyit
Serai batang
Cili kering

Bahan B (agak2 lah yer)
Asam keping
Daun Limau purut
Gula
Garam
Ajinomoto (optional)
Santan / susu cair


Sukatan nyer Danie agak2 jer... jadi inilah bahan2 yg perlu dikisar utk ditumis



Ikan jacket (panggilan masa kat USM dulu) ... siap untuk digoreng


Ikan jacket yang sedang digoreng... goreng garing yer puan2 -:)


Dah siap goreng... simpan seketika... sedia untuk menumis pulak....

Bahan2 yang di kisar tadi sedang ditumis... guna minyak masak yang digunakan untuk menggoreng ikan tadi yer puan2 -:)



Masukkan gula, garam, asam keping & daun limau purut.... wah! bau nyer terus menaikkan selera makan [org yg memang berselera... he... he... he... -:) ]


Akhir sekali masukkan santan & masukkan ikan... tadi ikan nyer 3 ekor... masukkan 2 ekor jer sbb 1 ekor lagi bagi anak teruna tu makan....


Sedia untuk dimakan... yummy..... Selamat mencuba.... Adios!

1 comment:

  1. yang wat tuk daging tu pon ada santan ke? Macam takde je... and lagi kering :D

    ReplyDelete